Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı


Açık kaynak (Open Source) yazılımlar, kullanıcıların yazılımı özgürce kullanabilmelerine, kaynak kodlarına erişmelerine ve değişiklik yapmalarına izin verir. Bu yazılımlar genellikle yazılım geliştirici topluluklar veya kâr amacı gütmeyen organizasyonlar tarafından geliştirilir. Telif hakları ile korunan, kaynak kodu kapalı olan, kullanımı için lisans ücretleri ödenmesi gereken yazılımlar yerine açık kaynaklı alternatifler tercih edilerek yazılım lisans harcamalarının önüne geçilebilir. Başlıca kategorilerde tercih edilebilecek popüler açık kaynak yazılımları aşağıda bulabilirsiniz.

 

İşletim Sistemi

Ubuntu, Linux kullanmaya yeni başlayanlar için en popüler Linux dağıtımı olarak bilinir.


 

Ofis Paketi

LibreOffice, bir ofis yazılım paketidir. Kelime işlemci, elektronik tablo, slayt gösterisi, çizim, veritabanı ve matematiksel formüller oluşturma programlarını içerir.


 

Web Tarayıcı

Mozilla Firefox, Mozilla Vakfı ve onun alt kuruluşu Mozilla Corporation tarafından geliştirilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir web tarayıcısıdır.


 

E-posta İstemcisi

Thunderbird, Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen, farklı platformlarda çalışabilen, özgür ve açık kaynak kodlu bir e-posta, haber grubu, RSS ve sohbet istemcisidir.


 

Resim İşleme

GIMP, temel boyama ve çizim için basit bir araç hem de gelişmiş fotoğraf rötuşu, dijital görüntü kompozisyonu, düzenleme ve animasyon gibi karmaşık görevler için güçlü bir programdır.


 

Metin/Kaynak Kod Düzenleyici

Notepad++, çok gelişmiş bir metin editörüdür. Onlarca programlama dilini tanır, renklendirme, karşılaştırma, kod katlama gibi bir çok özelliği vardır.


 

Video Oynatıcı

VLC media player veya VideoLAN, özgür bir video oynatıcı yazılımdır. Bünyesinde barındırdığı çözücüler sayesinde ek bir çözücü paketi yüklemeyi gerektirmeksizin çok sayıda video ve ses dosya türünü oynatabilmektedir. VLC oldukça basit görünümlü bir arayüze sahiptir.


 

Video Düzenleyici

OpenShot Video Editor; Linux, Mac ve Windows için özgür, açık kaynaklı bir video düzenleyicisidir.


 

Dosya Arşivleyici

7-Zip, açık kaynak kodlu bir sıkıştırma aracıdır. Piyasadaki birçok rakibine göre 7-Zip programının daha fazla tercih ediliyor olmasının temel nedeniyse kullanıcılara ücretsiz olarak geliyor olması ve içerisinde birçok farklı dosya uzantısını destekliyor olmasıdır.


 

3D Modelleme

Blender, özgür ve açık kaynak kodlu bir üç boyutlu modelleme ve canlandırma uygulamasıdır. Blender ile animasyon, görsel efekt, üç boyutlu model, Sanal gerçeklik modelleri üretiminde kullanılır

Font Boyutunu Değiştir
Kontrast